"Şubat 1997"

 

GÜZELLEME
 

Canım Çorumlu!...

Çakmak gibisin; GOÇUM!...

Harekete geçmen kıvılcıma bakıyor!...  Ammaaa velakin bir konuda geç kaldın....

 

    16 Şubat 1997 tarihli Ekonomist dergisinin Ege bölgesi ile ilgili incelemeleri okunduğunda; çok ortaklı şirket kurmaya geçmelerinin 12 seneyi bulduğu görülüyor. Demek ki Çorum, çok ortaklı büyük şirketlere geçmede 12 yıl gecikmiş. Bu olgu zamanında gerçekleşse idi, bugün Çorum Çimento Fabikası'nın kapısında Yibitaş yerine "Çesen-taş" ve Çorum'a özgü bir isimolacaktı.

 

Çorom dışındakilerin kurduğu, ilk apelleri 1997 mart sonu itibariyle ödenerek hayata geçecek olan ÇESENTAŞ:

   Çorum içinden katılımlarla büyümeyi, Çorum'a yatırım yapmayı, Çorum içindekilerle dışındakileri kaynaştırmayı amaçlayan bir şirket.

  ÇEKVA kadrosunun çabaları, şirketin gerçekleşmesini temin ediyor.

  Son günlerde Çorum'da, TEDAŞ'ın satın alınması için yapılan çalışmalar, Çorum'da doğacak çok ortaklı büyük şirketlere harika bir örnek!... Bu çalışmalara ÇESENTAŞ da katılmak isteyecektir.

 

   İstanbul'daki toplantılardan birinde, iyi olacak hastanın doktor ayağına gelir  misali; eski dost Doğan Sofracıoğlu, Türk-Japon Dostluk Derneği başkanı olarak karşımıza çıktı.

   10 senedir Türkiye'de yaşayan çeşitli üniversitelerimizde hocalık yapmış olan Japon profesör, iki büyük Japon firma yetkilisi ile birlikte 13 - 14 Mart 1997 günlerinde Çorum'da inceleme yapacak. Bu durumu Doğan bey sağladı. Doğan beye teşekkür ediyorum. Ve keyifleniyorum... Diyorum ki:

Bu iş böyle giderseee... DAAAME GETSİN !...

   Çok ortaklı büyük şirketlerin faydaları konusunda senelerdir kafa yorarım. Ama pek de beceremem. 16 Şubat 1997 tarihli Ekonomist dergisi konuyu "Çok ortaklı şirket kurmanın avantajları" başlığı altında özetlemiş. Aynen alıyor, saygılar sunuyorum.

 

 

ÇOK ORTAKLI ŞİRKET KURMANIN AVANTAJLARI
 

- Ortak sayısının çok olması nedeniyle, az sermaye ile büyük sermaye birikiminin yatırılabilmesi.

- Büyük şirket olmanın sağladığı avantajla daha rahat temsilcilik alınması, ortaklık kurulması ya da yabancı firmalarla işbirliği yapılabilmesi.

- Ortakların aynı sektörün değişik dallarında ya da farklı sektörlerde faaliyet göstermesi nedeniyle, kurulmuş olan şirketin uzmanlık alanının geniş yelpazede yaratılması.

- Ortakların tek başına küçük olan üretim miktarının ortak şirket çatısı altında büyük üretim miktarına ulaşması. Bu sayede müşteri bulmada kolaylık sağlanması ve dış pazarlarda avantaj kazanılması.

- Ortak şirket çatısı altında büyük alımlar yapılabilmesi nedeniyle hammadde ve ara maddenin ucuza temin edilebilmesi.

- Toplu pazarlık usulü ile nakliye, gümrük ve sigorta firmalarından düşük fiyat olarak avantaj sağlaması.

- Firmaların ortak olduktan sonra aynı tarafta yer alması nedeniyle birbirleri ile dış pazarlarda edindikleri birikimlerini paylaşması.

- Bir arada olmanın gerektirdiği tanıtım kolaylığı.

- Üretimin çeşitli olması nedeniyle, yalnızca ortakların ürünleriyle büyük mağazalar açılp işletilebilmesi.

- Finansman temininde çok ortaklı ve büyük olmanın (ya da sektörel dış ticaret şirketi olmanın) sağladığı ayrıcalıklardan yararlanabilme imkanı.



 

                                                              En güzel günler sizlerin olsun /  İlhan ÇENESİZ

 

 

All rights reserved. Her hakkı saklıdır. Copyright © 2004-2005