"03.10.2003"

 

"Gerçek denen bir yük aldım sırtıma

Satacak pazarı bulamıyorum.

Yüküm kıymetlidir diyorum ama

Kimseyi müşteri kılamıyorum."

 

 

VERİMSİZ İŞYERİNİN KADERİ BATMAKTIRı

Yazımın başına rahmetli Ali Rıza Karagöz'den aldığım dörtlük halk arasında "Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar" diye dile getirilir.

  Doğru bildiğim ama bazılarının hiç işine gelmeyecek hususları yazmak istiorum. İnşallah müşteri bulurum.

  Yıllardır özelleştirme için uğraşılıyor, başarılı olunamıyor. Devlet büyük paralar harcayarak önemli yatırımlar yapmış ama verimsizlik bu güzelim kuruluşları yıpratmış. Birçoğu bedavaya yakın fiyata veriliyor, alan yok.

  Yatırımı yaparken önlemleri iyi düşünüp sonucunun bu hale gelmesini önlemek gerekir. Üretmeden, kuruluşa kazandırmadan, paylaşmaya geçilen firmaların hepsi batmıştır.   

  İlçemizde 30 sene kadar önce kurulmuş olan süt fabrikası ile tarım aletleri fabrikası, ders alınması gereken çarpıcı örneklerdir.

  Şu anda sahibi olduğumuz Gemerek Tuğla fabrikasını 10 sene önce iflas masasından satın aldık. 28 sene önce Almanya'nın en seçkin firmalarına kurdurulan fabrikanın kısa zamanda iflasının sebebi; 30 kişi ile çalışması gereken iş yerine 127 kişinin doluşmasıdır. Gereğinden fazla insanları, 'Bu da burada ekmek yeyiversin' diye yerleştirmek iyilik getirmiyor. Sonuçta bütün çalışanların ekmeksiz kalmasına sebep oluyor.

  26.03.2003 Akşamı Turhal Polis Evi'nde sayın kaymakamımız Musa UÇAR başkanlığında toplantı yapıldı; İlçenin daha iyi konuma gelmesi, işçi çalıştıracak iş yerinin çoğalması gibi konular görüşülecekti. Son derece güzel ve yararlı... Her ay yapılmalı.

  Toplantıda genç iş adamlarından Karadeniz kökenli Ali ALBAYRAK "100 kişi çalıştırıyorum. Bir tanesi Turhallı değil; elektrik motorum yanıyor Sivas'a gönderirsem 6 günde, Turhal'da yaptırırsam 5 günde, Çorum'a akşam gönderirsem gece yapılıyor, sabah kullanılmak üzere elimde oluyor.

  Diyor ve soruyor;

- Çorum sanayileşmeyip de Turhal mı sanayileşecek?..

  Toplantıda bulunan bir kısım insanları, Turhallıları, özellikle Hacılar mahallesinde yaşayanları son derece kızdıracak bir soru; ama Turhal'ın sanayisi neden gelişmiyor?

Çarpıcı bir şekilde anlatan bir soru.

  Zaman faktörünün kıymetinin bilinmediği, verimliliğin olmadığı yerde sanayileşme olmaz. Girişimler olsa da kısa zamanda kısırlaşır, rekabet gücünü kaybeder, söner gider.

   Yani Turhal'a iş yerlerinin kurulması istenirken kurulmuş olan iş yerlerinin bir kısmını kaybetme riski vardır.

  Çare; işçi ahlakının düzelmesi, verimli ve işini düzgün yapan, kalitenin bozulmasına sebep olmayan, işyeri kazanmadıkça işçisinin de kazanamayacağının öğrenilmesi; olması bu bilincin oluşmasıdır.

  Bütün bunları yapmayan veya yapamayan yöresel işçinin bulunduğu yere işveren başka yöreden uzman işçiyi getirmek zorundadır.

  Gelen işçilerle kavga ve geçimsizlik çıkarmak, bunu yiğitlik, efelik sanmak, eldeki iş yerini başka ere kaçırmaktan başka işe yaramaz.

  İlçemizi sanayileştirmek, çoğalan genç nüfusumuz için yeni iş yerleri oluşturmak istiyorsak, iyi çalışana, iş yerinden yana olana "yağcı" gibi yanlış isim koymak yerine, mertliğin, yiğitliğin, erkekliğin işi yapmak olduğunu bilmek, hareketleri ona göre ayarlamak gerekir.

 

 

En güzel günler sizlerin olsun /  İlhan ÇENESİZ

 

All rights reserved. Her hakkı saklıdır. Copyright © 2004-2005