"10.10.2003"

 

"İş bilenin. kılıç kuşananın"

Atasözü

 

MÜNİH'İN DÖKME TEPELERİ

 

16 ve 20 Eylül 2003 günleri arasında Almanya'nın Münih şehrinde sanayi fuarı vardı. Fuara patronumuz Ömer ÇENESİZ, üretim sorumlumuz Seydi KARTAL, laboratuvar sorumlumuz Sinan ATAK'la birlikte dört kişilik bir ekip olarak katıldık.

  Bizden başka böyle pahalı bir işe dört kişilik kalabalık sayılacak ekiple katılan Türk firması yoktu.

  Elemanlarımızı birlikte götürmemizin sebebi görgülerinin artması ile yaptıkları işi daha iyi yapacaklarına inanmamızdan kaynaklanıyor.

  Her zaman vurguladığımız gibi hem kendimizin hem de elemanlarımızın bilgili olmasını en büyük zenginlik kabul ediyoruz. Buna rağmen fakirlikten bir türlü kurtulamıyoruz. Elemanlarımızın çok büyük kısmı verem mikrobundan kaçmıyor ama bilgiden kaçıyor.

  Mesleğimizle ilgili incelemenin dışında birkaç turistik gezi de yaptık.

  1972 Olimpiyat yarışmaları Münih'te yapılmıştı. Yarışma sahasının üstü dev çadırla örtülmüş, Cengizhan'ın çadırı olarak isimlendirilmişti.

  Bana daha ilginç gelen; İkinci Dünya savaşı'nda büyük yıkım gören Münih'in yıkıntı artıklarından meydana getirilen tepelerin, yeşil panoramaya dönüştürülmesi oldu.

  İlçemizin inşaat artıkları,  Şeker Fabrikası atıkları, kış çöpleri böyle bir yaklaşımla bataklık araziler üzerine tepeler oluşturabilir.

  Tepelerin yüzünü kaplayacak verimli toprak yıkanan pancarlardan yeterince çıkıyor.

  Bunu güzel bir örneği; Dökmetepe köyünde zaten var.

  Bu işe yaz çöpünü karıştırmamak çöp fabrikası kurarak değerlendirmek lazım. Bunların içinde meyve artığı, karpuz, kavun kabuğu ve bütün yaş meyve atıkları kokuşmaya bio gaz oluşmasına ve patlama riskine sebep oluyor.

  Bu arada yeni edindiğim önemli bir bilgiyi sunuyorum;

karpuz kabuğu ve çekirdeğinin ihraç edilebilir malzeme olduğunu yakın bir zamanda ekonomi dergilerinden birinde okudum. Araştırılmasının yararlı olacağı kanısındayım.

 

En güzel günler sizlerin olsun /  İlhan ÇENESİZ

 

All rights reserved. Her hakkı saklıdır. Copyright © 2004-2005