"13.09.2003"

 

Sevgisizliğin olduğu yerde, iyi şeylerin
olacağını beklemek ; Kutuplarda güllerin
açacağını beklemeye benzer.

 

SELAMLAŞMA

 

Kuzuluk’ta İhlas kaplıca Evleri’nde onuncu günümü doldurdum. Bu sabah erkence kalktım. Yürüyüşe çıktım. Az insan görünüyordu yollarda.
Rastladığım insanların hepsine selam verdim. Hemen hemen tamamı, hayretle baktıktan sonra selamımı aldılar.
İnsanlar selamlaşmayı unutmuş, ya da öğrenmemiş.
İster istemez çocukluğumuzda bizim oyunlarımızı seyrederken, yoldan geçen selamsızlara :
‘’Bıldır ki kuzuya şişek derler, selam vermeden geçene eşek derler.’’ Diye söylenen yeni komşu Mehmet Ağabey geldi aklıma.
Toplumumuzun düzelmesi için bir çok sebep var. Düzeldiği noktalar da çok, bozulduğu noktalar da ortada.
Selamsızlık, sevgisizlik, saygısızlık öyle çoğalmış ki, toplum psikologlarına gereksinim var.
Zamanımızda toplum psikoloğu gibi, yetişmesi zor olan üstatlarımız olmadığına göre, öğretmenlerimiz, imamlarımız bu görevi üstlenmek zorundadır. Cuma namazındaki hutbelerin görevi budur. Tarih anlatılarak mükemmel, ilahi imkan ziyan edilmemelidir. İmam, bilgili başkan anlamına gelir. Yani sadece namaz kıldırarak imam olunamaz.
5-9-2003 Cuma namazını Kuzuluk İhlas Kaplıca Evleri mescidinde kıldık. O günkü hutbede, futbol maçlarında yapılan, çirkin tezahüratın müslümana yakışmadığı işlenecekti. Gazete ve televizyonların verdiği bilgi bu yönde, ama bizim imamımız hiç oralara yaklaşmadı. ‘’ Müslümanlar birbirine güzel sözler söylemeli, iyi hareketlerde bulunmalıdır.’’ Gibi yuvarlak, muğlak, her zaman konuşulan sözcüklerle işi geçiştirdi. Herhalde maç, futbol gibi sözcüklerin, hutbelerin ilahiliğine gölge düşüreceğini sanıyordu. Böyle olmamalı !... konu ne olursa olsun, net anlaşılır, kısa olarak cemaate anlatılmalıdır.
Din görevlilerimizi kızdırmak istemem. Cuma namazına gelmiş cemaate , islamın yüceliğini, Cuma namazının faziletini anlatmak; cemaat tarafından bilinenlerin tekrarıdır. İslamın yüceliğini, Cuma namazının faziletini kabullenmeyen, zaten Cuma namazına gelmez. Hutbe ; taze bilgiler için kullanılmalıdır.
Din cuma namazını Adapazarı’nda kıldık. İmam Efendi, hutbenin bir yerinde ‘’ BİLGİYİ ÖNEMSEMEMEK IŞIĞA SIRTINI DÖNMEKTİR ‘’ şeklinde harika bir cümle kullandı. Allah ondan razı olsun Toplumumuzun düzelmeye, eksiklerini tamamlamaya, vatandaşlık sevgisini geliştirmeye ihtiyacı vardır. Din görevlilerimizin bu ihtiyacı tamamlamakla görevli olduklarını, benden çok iyi bildiklerinden hiç şüphem yok. Ama serde Çenesizlik var !..
Sürçilisan ettikse af ola.. En güzel günler sizlerin olsun...

 

En güzel günler sizlerin olsun /  İlhan ÇENESİZ

 

All rights reserved. Her hakkı saklıdır. Copyright © 2004-2005