"06.1.1995"

 

CUMHURİYET BAYRAMININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

 

Mutlu bir rastlantı bizlere Ramazanı şerifte, Cumhuriyet bayramını kutlamayı nasip etti. Bu mutluluğa ‘ Ordu Göreve ’ yazılı pankart taşıyarak; gölge düşürmek isteyenler var. İstekleri boğazlarında kalacak.
Kahraman ordumuz görevini onlardan çok iyi biliyor. Milletçe düzelmeye başlayan; ekonomik ortamın kıymetini bilip, birlikteliğimizi güçlendirmeye bakalım
Ortama uygun düşeceğini umduğum; sekiz sene önce yazıp yayınladığım, yazımı sunuyorum :
 

CEVİZ TOPLAYAN MAYMUNLAR
Dağ başını duman almış
Gümüş dere durmaz akar
Güneş ufuktan şimdi doğar
Yürüyelim arkadaşlar


  50 yıl önce şevkle ve de zevkle söylediğimiz bir marşın ilk dizeleri. Biz bunları söylerken, Tayland’da bu gün ceviz toplamayı öğrenip, insanları bu sıkıntılı işten kurtaran maymunların dedeleri, ceviz toplamayı bilmiyorlardı. Maymuna ceviz toplamasını öğretip, kendisi sanayileşmeye yönelen Taylandlı, Dünya da oldukça iyi bir yer edindi.
Biz kendimize iyi fırsatlar yaratamadığımız gibi, elimize geçen bir kısım fırsatları da ziyan ettik.
  Yazımızın başına aldığımız marşa birileri kulp taktı, unutturdu. Bunun gibi bize hız veren, ışık tutan, birliğimizi sağlayan bir çok şeyi unutturdular.
İşçilerimizin yurt dışında çalışmaya başlaması ile önümüze yepyeni bir kapı açıldı. Üç milyondan fazla vatandaşımız kazancının büyük kısmını ilk zamanlar yurdumuza getirdi. Bu kahraman insanları bazıları kazıkladı, bazıları da bilmedikleri işlere yönlendirip, hem kendileri battı, hem de alın teri dövizleri batırdılar. Sonuç yurt dışından gelen işçi dövizlerinin hızının yavaşlaması oldu.
                Turist döviz getirir
                Döviz refah getirir

Diye 35 yıl önce başladığımız yolun sonu kötü değil ama, çok parlakta değil. Üstelik ilk 25 senede boş geçti. Bunların hepsini yazmaya ne sütunumuz yeter, ne de nefesimiz
Bu yazıyı GAP’la ilgili bir televizyon röportajında, beni çok üzen bir yayını aktararak noktalayacağım. Spiker Harran ovasında yaşayan bazı vatandaşlara soruyor :
- Harran'a su geldi. Sevindiniz mi ?
- Neden sevinelim ? Bizim toprağımız yok.
Bu insanlara dolaylı olarak faydalanacaklarını,en azından oradaki iş hacminin 15-20 kat artacağını, bundan yöre halkının nasibini alacağını, toprak sahibi olmaları için formül bulunursa, daha da iyi olacağını anlatmak lazım.
Harran’da benim de toprağım yok. Ama ben çok sevinçliyim.
     Orda bir köy var uzakta
     O köy bizim köyümüzdür
     Gitmesek de kalmasak da
     O köy bizim köyümüzdür

Bu dizeleri okuyunca, Harran’a su gelmesine sevinmekle, ne kadar haklı olduğum
açığa çıkmıyor mu ?


NOT : Eski yazımızda Turizmle ilgili olarak istediğimiz noktaya gelemediğimizi yazmışım
Turizm konusun da bu gün oldukça iyi duruma gelmemiz sevindiricidir.

 

En güzel günler sizlerin olsun /  İlhan ÇENESİZ

 

All rights reserved. Her hakkı saklıdır. Copyright © 2004-2005