"05.06.1995"

 

İSVİÇRE’DEN BİR ANI

 

1978 yılı idi. Arkadaşlarımla birlikte yurt dışına çıkmıştık. İtalya’da mesleğimizle ilgili bazı incelemelerde bulunduktan sonra Almanya’ya geçecektik.
Arkadaşım kendi çocuklarına, bizim çocuklara giyecek, evlere masa örtüsü vs gibi bu gün yurt dışından alımı gülünç sayılacak bir çok şey aldım. Ben de pek geri kalmadım. Bagajımız pazarcıların ki gibi oldu.
İsviçre hududuna geldiğimizde eşyalarımıza, İsviçre’de satmamızı önlemek için fiat tesbiti yapıp, teminat almak üzere çalışmaya başladılar.
Başlangıçta bize karşı tutumları emredici ve aşağılayıcı demeyeceğim ama; hoş değildi. Ben işin sonunun iyi gitmeyeceğini anlayınca son bir gayretle; birkaç kelimelik İngilizce iki kelime de Almanca karıştırdığım tarzancamla: Türkiye de fabrika sahibi olduğumuzu, 500 civarında işçi çalıştırdığımızı, çok arkadaşımız olduğunu, hediyeleşmenin Türk adeti olduğunu çocuklarımız ve arkadaşlarımız için hediye aldığımızı anlattım.
Ben anlatmaya uğraştıkça, İsviçreli görevlinin önce yüzü düzeldi. Sonra bize sempatik bir şekilde gülümsemeye başladı ve sonunda valizlerimizi kendi eli ile topladı, arabamıza taşıdı. Bize saygı göstererek yolcu etti.
Rahatlamıştık. Arkadaşım bir taraftan arabayı kullanıyor, bir taraftan da
- Tuhaf adamsın ! Bu kadar güzel İngilizce konuşuyorsun da kaç gündür yollarda susup; neden bizi perişan ediyorsun ?
- Benim konuştuğum İngilizce olmadığı gibi, tarzancanın da kötüsü idi. Adam anlayışlı imiş ! dedim.
Dünya vatandaşlığının güzel örneği saydığım İsviçreli memurun hareketini hatırladıkça; sanayici olduğuma sevinirim.
O zamanlar, ülkemizde bizler sevindirici olaylara layık görülmez, grevle kapatılan fabrikalar önünde; davul zurna eşliğinde halay çekilir, sahiplerine de cumhuriyet gazetesi yazarı İlhan Selçuk’un marifeti ile takılmış bir isim vardı: ‘komprador’
Yani yabancılarla iş birliği yapan işbirlikçi ülke değerlerini satan vatan haini. Bu güne şükretmek gerekir. İstihdam yaratacak insanlar mumla aranıyor, teşvik görüyorlar onlara saygı ve sevgi gösteren bilinçli insanların sayısı gün geçtikçe artıyor
Ülkemizin kalkınması için, girişimcinin alkışlanması bilincinin, daha da gelişmesi yararlı olacaktır.

 

En güzel günler sizlerin olsun /  İlhan ÇENESİZ

 

All rights reserved. Her hakkı saklıdır. Copyright © 2004-2005